't Gezin + ik..;)
Blijf op de hoogte en volg Harold
21 Mei 2007 | Canada, Ottawa
Echt leuk al die reacties op mijn verhaalte!! Had niet verwacht dat het zo leuk was om te lezen! Dank jullie wel!!
Hoe is het in Nederland?? Beetje warm of nog steeds regenachtig.. Het begint hier nu een beetje op Nederland te lijken.. Zondag was het 5 graden, en geen zon, Vanmorgen hadden we dikke regen.. en vandaag ook haast geen zon gezien, en het is hier niet warmer dan 10 graden.. Maargoed.. Ik heb wel truien meegenomen!
Misschien had ik toch wel last van de overgang van Nederland naar Canada. Donderdag middag was ik erg moe.. Lichamelijk tenminste.. Het melken leek wel 3 dagen te duren, zo lang.. Na het melken een lekkere douche genomen, en ben voor de tv op de bank in slaap gevallen..
owjah.. de hele dag liep ik al mank door een kalf wat mij ENORM hard heeft getrapt! Moesten kalfjes van het ene groepshok verhuizen naar het andere hok. Samen met Tetsje deed ik dit.. Met het in de wagen drijven, wilde er een kalf ontsnappen.. die hield ik dus tegen, en een ander kalf sprong bovenop dat ene kalf.. die schrok, en schopte erg hard.. ja, en toevallig mij.. Knie dik en blauw, maarja.. rustig aan doordoen, dan valt er wel mee te leven;)
Toen ik weer wakker werd voor de tv voelde ik mij niet echt lekker.. Direct naar bed en na een lange nachrust moet het wel weer over zijn, dacht ik.. Vrijdag niet beter, maar gewoon werken.. Rustig aandoen, dan lukt alles wel.. Maar niks gegeten.. Halverwege het melken 's avonds werd ik naar binnen gestuurd, om naar bed te gaan. Heeeerlijk geslapen, maar zaterdag wel ziek. Hele zaterdag zowat geslapen, en de nacht van zaterdag op zondag ook.. Toen was ik weer aardig beter! Gelukkig maar..
Zondag 2 keer naar de kerk, maar weinig van de diensten meegekregen.. omdat ik nog beetje ziek was, en het engels kon ik niet zo goed verstaan.. Het waren ook 2 leesdiensten. 1 kerel had ook nog een beetje een accent van weet ik veel wat, dus die kon ik al helemaal niet vestaan.. Daar hadden gelukkig meer mensen in de kerk last van;)
Op het bedrijf gaat alles goed.. We melken nog steeds rond de 450 koeien.. Elke dag komt er sowieso weer een melkoe bij, want iedere dag wordt er wel een kalf geboren.. Maar 1 keer in de 2 weken worden er ook rond de 20 koeien in 1 keer droog gezet. Die hoeven we niet meer te melken. De droge koeien gaan naar buiten toe. Die lopen in een groep van iets meer dan 100 koeien.
Een gedeelte van het jongvee loopt ook buiten. Dus de droge koeien en een groep jongvee loopt buiten. Voor de rest is en blijft alles binnen in de stal.
2 keer hebben we droge koeien binnen gehaald van buiten. Dit is een heel karwij. Hier willen ze nog wat anders op bedenken, want het is een heel geren. van de groep van meer dan 100 koeien hebben we ongeveer 15 koeien nodig. De oornummers moeten we lezen, en dan weten we of wij de koeien moeten hebben of niet. Omdat het zoveel zijn, en er niet veel hekken zijn, en het land best groot is, is het een heel geren, omdat je de 1 weer net wel moet hebben, en de ander weer net niet.. Maarja, omdat je dit mer meerdere mensen moet doen, is het wel gezellig;)
Het hele gezin werkt mee op de boerderij. Ale en Hilly hebben 7 kinderen. De oudste is 24 en de jongste is 13. De jongste 2 gaan nog naar school, maar in het weekend werken ze gewoon mee op de boerderij.
Tetsje (24) werkt vooral met het vee. Met haar werk ik ook veel. Maar als het op het land drukker wordt, werkt ze ook met de machines op het land. Jannie (23) verzorgt de kalvjes. En ze melkt meestal. Ik weet niet of zij met machines werkt, maar dat zie ik vanzelf wel. Ale (21) is voor 90% bij de koeien. Hij beslist en regelt bijna alles bij de koeien. Hij weet veel van koeien af. Een echt koeieman is hij;) Henry (19) werkt bij de koeien en op het land. Hij werkt nu nog thuis, maar wil tot nu toe niet thuis verder. Hij wil ergens anders werken. Derrick en Alleida (16) zijn tweeling. Derrick werkt veel met koeien en machines. Hij weet van allebei veel van af.. Met Derrick kan ik tot nu toe het meeste ouwehoeren;) Met hem trek ik ook het meeeste op in de vrije tijd. Alleida gaat nog naar school. Judith (13) gaat ook nog naar school. In he weekend melkt zij ook.
En er werken nog 2 mensen van buiten het gezin op de boerderij. Henry, de melker;) en Ard. Henry komt alleen maar om te melken. 's Morgens is hij er om 4 uur en gaat rond 9 uur weer weg, en 's middags is hij er ook om 4 uur en gaar hij rond 7 uur weer weg. Dit is het enige wat hij doet op de boerderij.
Ard is de man van de machines. Hij kan veel repareren. Hij is monteur geweest bij New Holland. Maar omdat hij altijd binnen werkte, wou hij wat anders. Nu kan hij machines repareren, en er mee werken, en hij is veel buiten. Dit werk bevalt hem hier erg goed, en hier zijn ze ook erg blij met hem.
Met het vee wat ik moet verzorgen gaat het ook nog steeds erg goed.. Tot nu toe is er nog niks uitgevallen. qua jongvee.. Er gaan wel eens koeien dood. Deze koeien zijn oud en versleten;) De koeien hebben alles gegeven wat ze konden geven. Als ze geen melk meer geven en ze zijn op leeftijd worden ze geschoten.
Dode dieren worden hier niet zoals in Nederland opgehaald. Ze worden op een bult gegooit, sto/mest/kuil erover, en dan composteren ze wel.. Hier in Canada gebeurd dat veel. Er zit een hele stratagie achter. Er is een kaartje waar op staat wat er allemaal moet gebeuren bij het composteren, en als het bijvoorbeeld stinkt; wat de oorzaak kan zijn. Het hoort niet te stinken, en het is een natuurlijk proces! Van de koeien kun je niks weervinden..
En sommige stierkalfjes kunnen ze hier ook niet verkopen. Een paar stierkalfves van een Zweeds Roodbonte stier, zijn hier niks waard. Deze worden doodgeschoten.. Ach ja.. ieder z'n eigen hobby he.. In het begin vond ik het allemaal een beetje gek, maar het begint te wennen;)
Ik heb nog wel meer te vertellen, maar dat doe ik de volgende keer wel! Andeers weet ik de volgende keer weer nikst te schrijven!
Tot Horens!!!
Dat dus,
Groetjes Harold
22 Mei 2007 - 06:14
Arjan:
ey man. je hebt et lekker naar je zin daaro zie ik. vet gaaf man zo'n groot bedrijf. moet nog wel wat meer foto's makuh hoor. hey suc6 nog
groet -
22 Mei 2007 - 07:05
Jolte:
De eerste vrije dagen al weer gehad... Lekker uitgeslapen dus...
Knie al weer wat minder blauw en weer wat soepel? -
22 Mei 2007 - 07:35
Jasper:
Heej harold :-)
Mooi om te horen dat je weer wat beter voelt :D!! Hier is het wel wat warmer aan het worden hoor ;)!
en euuh ga je nog de dienst beluisteren van aanstaande zondag?! :D
Tot horens!!!!
22 Mei 2007 - 08:28
Marchien :
Hej broedertje !!
Die knie is niet zo mooi, wel een beetje kalm aan doen he .... Verder wel goed om te horen dat je je daar vermaakt en wel goed kan ouwehoeren met iemand ... ( = ook nodig !!)
Ennuh vervelend dat die koeien dood gaan aan MASTITUS (= borstontsteking :))
Gelukkig maar dat er voor zwangere vrouwen met MASTITUS wel goede middeltjes zijn ;) ;) ;) haha
liefs marchien -
22 Mei 2007 - 10:38
Marije:
Hey pottie..
Leuk weer wat van je te lezen..Wel wat minder dat je een paar dagen ziek bent geweest, maar gelukkig ben je er weer bovenop..
Wel apart hoe ze dat doen met die dode dieren en stierkalven...
Ik zal even je foto's kieke
Ik zegge kallum an doen en ik wacht op je volgende verhaaltje..
Groetjes uit Ruinen
Kus Marije -
22 Mei 2007 - 11:00
Margé:
Hee Harold!
Gelukkig vermaak je je wel :) Maar ik wist niet dat het zo hard werken was op een boerderij zeg.. Heb je nooit vrij ? Vind het leuk de verhalen te lezen. Kwacht op de volgende!
Kusje! -
22 Mei 2007 - 16:13
Judith:
Hee Harold,
Zielig van je ziekte en de harde trap, maar wordt je hard van :P! (Grapje)
Wat leuk, ik heb een naamgenootje in Canada :P.. Wel sneu voor die koeien, stinkt het dan niet ontzettend erg daar?En ik heb nog een vraagje, wat is mastitus ofzoiets? Misschien klink ik heel dom voor de kenners, maar wou het toch even weten. ;)
Veel plezier en succes nog met alles,
Liefs Judith -
23 Mei 2007 - 10:28
Marion:
Wat koud daar!: Tis hier egt 'n heerlijk weertje! 25 graden ofzo denk ik.. blauwe lucht. En môre sal die son weer skyn!!
Leuk verhalen heb je. Leuke familie ook als ik 't zo hoor! MOOI!
Volgende keer wel wat beter oplet'n hè in die kirche:D! ;)
Kusje! Marion -
23 Mei 2007 - 15:26
Ds:
Ha Harold,
sterkte met de koeien en beterschap! -
23 Mei 2007 - 20:38
Leon:
als goed, leuke site.
veel plezier daar
de groeten -
25 Mei 2007 - 13:58
Wilma:
Heee,, berichtje van de buren:P
leuke site!
wat zit je verweg joh,,
groetjes -
26 Mei 2007 - 20:50
Frits Willem:
hee kees
Ik ben nu even vrij dus ik dacht, zal eens kijken hoe het je daar bevalt. Klinkt goed, je vermaakt je wel zo te horen. Heb je al wat voor onze handel gezien :P, maarja zoveel mag je natuurlijk niet meenemen in de handbagage.
Ik hoop dat het een beetje goed gaat met je knie, maar je bent wel een beetje pijn gewend :P. Heb je em niet terug geschopt dan, als ze daar toch zo makkelijk over die dieren denken.
Nou nog veel plezier daar he, maar ik verwacht je snel terug anders loop ik zelf over in het werk, haha.
Kallum an he neefie. -
27 Mei 2007 - 09:46
Han:
hey die Harold, vet gaaf dat je het daar naar je zin hebt. Veel plezier daar nog en ik blijf de verhalen graag lezen :-)
greetz, Han -
29 Mei 2007 - 13:37
Paulien:
Harold:)
fijn dat je het na je zin hebt!
Ik wacht op je nieuwe berichtje:p
Liefs Paulien -
29 Mei 2007 - 19:27
Riet Van Dolderen:
Hoi Harold,leuk je zo even te mailen.
Zondag was ik bij de belijdenis-dienst en het was een prachtige dienst.
Daarna koffie drinken en ook met jouw ouders kennis gemaakt,gezellige mensen!!
Hou je taai daar en je hoort me nog wel. De oma van Mariet. Doeiiiii. -
04 Juli 2007 - 17:00
Willie B:
Hey harold
Leuke stage zo te zien en mooie trekkers. Dit is tenminste een echt merk. Jammer dat je niet bij de diploma uitreiking was. Ik ben klaar met school en ga volgend school jaar naar oenkerk. Veel succes en plezier.
Kallum an en de greetels,
Wilco