Eerste maand zit erop... - Reisverslag uit Como, Verenigde Staten van Harold Pot - WaarBenJij.nu Eerste maand zit erop... - Reisverslag uit Como, Verenigde Staten van Harold Pot - WaarBenJij.nu

Eerste maand zit erop...

Door: Harold

Blijf op de hoogte en volg Harold

07 April 2010 | Verenigde Staten, Como

Moi allemaal,

Hier weer een berichtje van mij.. Ik zit nu zo'n beetje een maand op de boerderij en ik kan wel zeggen dat ik mij vermaak.. Of het is zo druk, dat ik geen tijd heb om mij te vervelen. Al is het wel anders dan ik het mij had voorgesteld. Het is elke dag (zes dagen in de week) werken van 's morgens 7 tot 's avonds een uur of 7. En soms tussendoor tijd vrij voor opdrachten van René. Die opdrachten maken het interessant hier.. Het zijn eigenlijk opdrachten die je ook op het HBO kunt geven, maar hier komen ze direct uit de praktijk. Ik had in het vorige berichtje volgens mij al gezegt dat wij met de vruchtbaarheid bezig waren. Wij hadden twee A4tjes met getallen daarop. Het aantal inseminaties per maand van gewoon sperma van iedere inseminator en het aantal inseminaties van gesekst sperma van iedere inseminator. Hier moesten wij conclusies uit trekken.. Nou, dit viel ons niet mee. Wij voeren sowieso alle opdrachten individueel uit.. Dus niks overleggen, maar alleen met René. Al met al hebben wij zo'n beetje deze opdracht af.. Moeten alleen nog vragen bedenken voor de inseminators..
Een andere opdracht is voederwinning. Een gedeelte van het gras / triticale komt nauwelijks tot slecht op. En het ruwvoer op het bedrijf is bijna op. De triticale wordt meestal rond 20 april geoogst en daarna wordt de maïs ingezaaid. Rond 1 mei moet de maïs in de grond zitten. Maar nu komt deze datum in gedrang, want de triticale komt niet tot nauwelijks op. Een paar stukken komen wel goed op. Nu moeten wij zeggen wat wij zouden doen als wij manager waren... Hoe komen wij aan ruwvoer in de maanden april tot en met juli.. Hiervan heb ik een concept ingeleverd, en deze is goed gekeurd. Daar ben ik zeker blij mee! Ik moet deze alleen nog verder uitwerken..
Ook hebben wij allebei een brief gekregen van de milieu politie. Deze moeten wij goed doorlezen en hierop een antwoord schrijven..
En ik heb nog een opdracht gekregen voor de kalveren. Het uitvalspercentage bij de kalveren die aan de melk zijn, is veel te hoog. Nu moet ik er achter komen wat hiervan de oorzaak is. Wat voor ziekte de kalveren hebben, en wat voor kalveren het zijn die dood gaan. Ligt het aan een ziekte, of ligt het misschien aan laksheid van medewerkers. Dit is wel een leuke opdracht, maar zit ook zeker veel werk in!

Zo, ik heb ook wat bijzonders meegemaakt. Ik heb een ziekenhuis in Amerika eens van binnen gezien..
Gister was ik wat ziekjes...
's Morgens begon het met diaree en 's mdidags ook overgeven etc..
Dus ik dacht: Gewoon ff ziek en morgen mss wel weer beter..
Ik had om het half uur zo'n aanval dat ik moest overgeven..
Maar op een gegeven moment kreeg ik ook veel kramp in mijn spieren..
Vooral in mijn benen, handen en in mijn kaak..
Net alsof er veel druk op stond, en het voelde net als of ze sliepen zegmaar..
Dat mijn been sliep, mijn handen sliepen en mijn kaak ook..
Dus ik kon amper meer lopen ect..
's Avonds toch maar naar het ziekenhuis gegaan, want het ging echt niet meer..
Bij het ziekenhuis aangekomen, eerst allemaal papieren invullen.. Dit heeft Haas voor mij gedaan, want schrijven kon ik amper door mijn handen..
Toen vroegen ze mij allemaal vragen.. Om dingen uit te sluiten..
En ja hoor.. Ze wilden bloed van mij hebben om te onderzoeken.. Misschien was ik door iets geks gebeten ofzo..
Dus kwam er zo'n vrouw naar mij toe en stak zo'n naald in mijn ader op mijn hand en nam 10cc bloed af..
Daarna ging ze mij vocht toedienen.. Eerst was 2 liter vocht volgens mij de planning..
Dat lieten ze via mijn ader in mij lopen.. Volgens mij zat daar ook een soort van medicijn doorheen..
Even later moest ik een prik krijgen tegen mijn maag... Dat die weer op orde zal raken..
Die moesten ze in mijn bil spuiten.. Dus prik 2 erin.. Die prik hielp goed want ik voelde mij even later wel wat fitter..
Had alleen die kramp nog in mijn benen, handen en in mijn kaak..
Nog ietsie later kwam er nog een kerel langs, die wilde ook bloed hebben voor het ondezoek..
Dus die nam van mijn andere arm ook nog een dikke 10cc bloed af..
en toen kreeg ik de derde liter vocht, die mij werd toegedient..
Nou, wachte, wachten, en nog eens wachten.. Want dat vocht gaat heel langzaam..
Na 2,5 uur was ik klaar in het ziekenhuis en kreeg ik door wat ik misschien had..
Ik had een virus opgelopen, weet niet eens wat voor virus, maar dat kwam momenteel wel meer voor..
Dan ben je in eens 24 uur heel ziek en daarna is het ook zo'n beeje weer over..
Dus ik moest weer naar huis en kreeg een lijstje mee wat ze mij hadden toegedient..
Ook kreeg ik een papiertje mee met wat voor pillen ik moest slikken als het de volgende dag niet goed ging..
Moet veel thee en andere vloeibare dranken drinken..
Maar ik ben nu net wakker geworden, heb zo'n 10 uur geslapen vannacht, maar het is veel beter nu!
Voel mij niet meer ziek, voel mij zo'n beetje weer 100%!!
Maar vandaag nog wel ff rustig aan doen.. Vanmiddag toch maar aan he werk gegaan en dat ging dikke prima!
Zo maak ik af en toe nog wat mee he;)
Dus je hoeft je geen zorgen om mij te maken, het gaat dikke prima!!!

De melkveehouderij in Amerika gaat nog steeds nog niet zo goed. Volgens de geruchten die ik hoorde, spelen boeren nu ongeveer quit qua uitgaven en inkomsten. Maar vorig jaar is een slecht jaar geweest. Toen hebben veel boeren duizenden tot miljoenen dollars verlies geleden. Een paar boeren zijn failliet gegaan, maar niet veel. Boeren zijn hier wel zwaar gefinancieerd.. Het gekke is, banken zitten ook ver in de 'schulden' bij de boeren. Als een bank bijvoorbeeld 100 boeren financieerd en deze laat er een 20 failliet gaan, dan is de bank zelf ook failliet. Dus er wordt met geld geïnversteerd dat er eigenlijk helemaal niet is. Na een slecht jaar in de melkveehouderij zijn er maar een paar boeren uitgegaan, maar de algemene melkproductie hier in Amerika stijgt nog steeds! De grote boeren die groeien nog hard door! Er zijn zo'n beetje nog 54.000 boeren in Amerika. 8.000 boeren levert 80% van alle melk die geproduceerd wordt. Dus er zijn nog 46.000 boeren die maar een paar koeien hebben.
De harde conclusie volgens mij is dat er één of meerder banken failliet moeten gaan, voordat de melkprijs weer omhoog gaat.

Het leven in Amerika is wel grappig. Boodschappen doen wij bij de Wallmarkt. Dit is een groot warenhuis waar ze alles, maar dan ook alles hebben! Qua eten hebben ze alles, qua kleding is het een soort van Henk ten Hoor, ze hebben een Intertoys qua speelgoed, ze hebben een Gamma bij de bouwhoek en er zit een soort van een welkoop in.. Dat allemaal is 1 winkel en ook nog goedkoop ook!
Deze winkel is ook 24 uur per dag open. Dus als wij 's avonds laat zijn met werken, dan eten wij eerst. Rond een uur of 9 's avonds gaan wij dan richting de winkel en rond half 11 ofzo dan wij dan weer terug. Maar je kunt dus ook om 4 uur 's nachts boodschappen gaan doen!
Haas en ik hebben allebei ook een bankrekening geopend in Amerika. Ook weer allemaal papieren invullen.. En toen kregen wij de eerste $50,00 gratis. Dat was een actie van die dag. Mensen die een bankrekening gingen openen kregen de eerste $50,00 gratis. Dat hebben wij dus al mooi 'verdiend'.
Wij zijn ook bij de verzekering langs gegaan om te kijken wat een auto kost om te verzekeren. Haas en ik willen graag een pickup kopen. Dit kost ongeveer $750,00 per jaar. Dit is dus te overzien. Wij zijn al een paar keer wezen auto's kijken. Wij hadden een mooie Dodge Ram 1500 op het oog, maar deze is toch aan de dure kant. En wij weten het verleden niet van die auto. Die auto heeft sowieso een ongeluk gehad, dat is aan de buitenkant en aan de binnenkant wel te zien.
Nu zagen wij ook een andere auto te koop staan. Dat is een Ford 150, oud model. Deze hebben wij goed bekeken en in het kort over de prijs gehad.. Dit was veel aantrekkelijker! Nu willen wij nog een keer test rijden, maar vanmiddag was deze man niet thuis. Dus morgen weer proberen.. Als wij een auto hebben gekocht, zet ik de foto's wel op hyves!!

Nou, dit was het eerst wel weer.. Als je nog speciafieke vragen hebt, dan hoor ik het wel!

Groeten uit Texas!!

Harold

Nogmaals, (nieuwe) foto's staan op: wittelte.hyves.nl

• 07 April 2010 - 04:56

Marchien :

wauw, druk druk dus ..... Vele opdrachten, maar ze zijn wel interressant !! Het ziekenhuis verhaal daar las ik het snelste doorheen .. goed dat je dat ervaren hebt, want nu weet je wat ik doe hier aan de andere kant van de wereld .... Ik neem ook een paar ml bloed af uit de ader in je elleboog of uit een ader in de hand.
    Dan breng ik ook een infuus (in engels canulla in) in ader in hand of pols meestal en laat daar vocht of medicatie door stromen !! Allemaal dingen die zwangere vrouwen ook nodig hebben ... wat kreeg je RL (ringerslactate) of NS (normal saline) of ook nog glucose erin ... Haha, broeder ... dit is een klein gedeelte van mijn werk !!! Infusen inbrengen, bloed afnemen, het is bijna standaard bij vrouwen die moeten bevallen in de ziekenhuizen hier ... veel liefs vanuit the philipphines ....

• 07 April 2010 - 06:00

Mama:

Wat een belevenis!!
    Dankbaar dat je het nog zo na kunt vertellen!!!
    liefs mama

• 07 April 2010 - 10:01

Lucas En Erna:

Nou we hebben je verhaal gelezen,Lucas zegt"ik wil wel es bij em kijken, misschien kun je er met de auto wel heen vanaf nc...!
    Als dat gaat gebeuren hoor je dat!
    Mooi dat je weer bent opgeknapt!
    En die Walmart is echt ongelofelijk hè,Lucas staat altijd bij de geweren te kijken...!
    Heel veel plezier daar met alles en spreek je al Spaans?
    Thomas , man v Marlous,spreekt Spaans!
    Haha daar heb jij niks aan!
    Nou tot volgend bericht!
    Maybe we see you...?!
    Hugs from us!

• 07 April 2010 - 14:36

Janny:

Hoi Harold,
    Gelukkig viel het mee zeg, daar in het ziekenhuis... Want het klinkt niet echt lekker.
    Zo maak je ook nog eens wat mee in een vreemd land.
    Doe rustig aan zou ik zeggen... en tot horens maar weer!
    groetjes uit Tynaarlo.
    O, ja Wolter is gistermiddag weer thuis gekomen.
    doeiii doeiiii

• 07 April 2010 - 16:29

Wietze:

Harold! Vochttekort, ongelooflijk kerel.. Koop maar eem een mooie ouwe rammelbak daar!

Groet`n!

• 07 April 2010 - 16:34

Klazina:

ee harold!
    mooi verhaal weer hor! en zo te leze heb jij het ook behoorlijk druk! wij niet mee:P want wij hebbe nu een week vakantie:D maar wast ziekenhuis ook anders dan in nederland? wij moeste ook ambulance hebbe voor m,n reisgenootje want ze werd op haar knie geslagen en toen kon ze eigenlijk niet meer lopen. maar de ambulance kon niet komen omdat ze een spoetgeval hadden. dus dan moeste we maar 4 uur wachten..hmz, maar zo te horen ging het wel goed bij jullie in het ziekenhuis!

maare...je moet ook wel een beetje vak. houde hor! dus. doe rustig an!

gr. klazina

• 07 April 2010 - 16:38

Tante Alie:

Hoi harold,
    Leuk en interessant verhaal. maar die inseminatie ed, daar verdiep ik mij maar niet in,sterkte met de opdrachten van je MEESTER... enne probeer niet weer in het ziekenhuis terecht te komen, altijd genoeg drinken, het lijkt erop dat je was uitgedroogd.groetjes oet
    Slochteren.

• 07 April 2010 - 22:15

Geurt Rozendaal:

mooie verhalen man.
    zo beleef je nog us wat hea!! kan je foto's alleen niet bekiek'n op hyve's. To bad ey. Maar zal ik wel niet slim genog veur weez'n denk ik haha. nouw tgaa je goed. oja misch kuj je wel ff wat foto's sturen over de emeel alleen als het niet teveel moeite is natuurlijk kben wel benieuwd namelijk. groeten uut ontario

• 08 April 2010 - 08:25

Arike:

Ha Harold,

Leuk om je verhalen te lezen, maar blijf wel ff leven! Das wel zo gezellig.. :)
    Verder alles goed? Lekker genieten?

Groetjes, ook van Jorik!
    Arike

• 08 April 2010 - 09:00

Peu:

A HArold jonge,
    Wat een belevennissen! sjonge!
    Veul succes daaro nog! En geniet van alles!
    Tis in Dronten toch wel even wennen dat je niet meer langs komt voor een praatje of gesprek of wat lol...!
    Grtn Peu

• 08 April 2010 - 19:19

Roelof:

Hee Harold,

Heb voor grootste gedeelte al je verhaal in je mail gelezen.. maar heb mij aangemeld voor deze site.. maar krijg noooit mails als jij een nieuw verhaarltje hebt:(

Lijkt me wel vet interessante opdrachten die je daar doet, heb je tenminste het gevoel dat je een beetje op HBO niveau bezig bent en dat die boer daar ookn og wat aan heeft! Mooie ervaring!

Groetjes

• 09 April 2010 - 09:02

Arjan Vd K:

He Harold,

We hadden in de vis flyer gelezen dat je in VS zit.

Veel plezier daar met goede gezondheid!!

groeten Arjan en Marleen

• 10 April 2010 - 12:21

Caroliene:

Hoi Harold,
    Nu weet ik eindelijk meer over jullie ervaringen. Pittige stage als ik het zo lees, binnenkort maar eens even kijken of we contact kunnen zoeken met elkaar via Skype. Voel je je al echt beter? Poeh, het is nogal wat. Enfin, het is rustig op de CAH zonder jullie. Een aantal uit jullie klas zijn nu bezig met een afstudeerwerkstuk. Voor mij ook spannend wie juni a.s. het diploma op mag halen. Samen met Albert en Erik gaan we binnenkort een aantal bedrijven bezoeken in Duitsland voor de minor Internationaal Ondernemerschap.Succes en hopelijk spreken we elkaar binnenkort 'live'.

• 14 April 2010 - 14:50

Korne:

prima verhaal, maar de details over bloed en zo hoeven van mij niet...

• 21 April 2010 - 20:33

Mirjam Menninga:

Hey Harold,

Wat een verhaal weer zeg! Prachtig lijkt het me daar, maar wel hard werken! Hebben jullie ook nog een soort van vakantie ingeplant? En wat eng van dat ziek zijn joh, had je geen tetanus ofzo? Hoop dat het nu weer beter met je gaat? Succes met het werken en het onderzoek in ieder geval! Groetjes!