Verhaaltje en google.maps linken - Reisverslag uit Como, Verenigde Staten van Harold Pot - WaarBenJij.nu Verhaaltje en google.maps linken - Reisverslag uit Como, Verenigde Staten van Harold Pot - WaarBenJij.nu

Verhaaltje en google.maps linken

Door: Harold

Blijf op de hoogte en volg Harold

24 Mei 2010 | Verenigde Staten, Como

Weer een berichtje vanuit Texas!!

Het heeft een poosje geduurd, maar uiteindelijk ben ik toch maar weer achter de computer een verhaal gaan schrijven, met de dingen die ik mee maak. Dan houd ik Nederland ook nog een beetje op de hoogte. Sowieso bedankt iedereen voor de mails vanuit Nederland. Soms duurt het wel even voordat ik antwoord stuur, maar ik kan niet iedereen tegelijk terug mailen.. En het ligt ook een beetje aan het internet.. Soms ligt internet er dagen uit.. Dat is wel vervelend. Maarja, niets aan te doen.

Volgens Haas en mij is het al echt zomer hier!! Elke dag hebben wij de korte broek aan, zo warm is het hier! Het is elke dag tegen de 30 graden aan.. En soms flink benauwd! Het enige waar wij hier goed om moeten denken is goed drinken! Want er gaan liters vocht in zweet verloren.. Niet normaal meer! Even ergens voor inzetten en direct zweten!

Zaterdagavond hadden wij een feestje bij de Mexicanen. Om 17:00 uur begon dat feestje al. Maar om 16:30 moesten Haas en ik eerst nog 98 kalveren vaccineren.. Dus het werd wat later. Wij onder de douche, waren wij bijna klaar om heen te gaan, kwam er een kerel aan de deur. Er liepen heifers uit, op het bedrijf Evita. Die hadden wij 2 dagen geleden net in een nieuwe pasture gedaan. Ongeveer 90 beesten liepen zo’n vier kilometer verder op, midden in een soort bos!! Dus moesten Haas en ik de oude kleren weer aan doen en op zoek naar de beesten.. Man, wat een werk om met z’n tweeën al die beesten midden door verschillende pastures van andere mensen en door een stuk bos weer terug te krijgen! Al met al wel een avontuur, en het ging dikke prima met z’n tweeën! Wij waren helemaal op elkaar ingespeeld:P De beesten liepen zo’n beetje elke keer de kant op waarheen wij wilden..
Nouja, al met al waren wij rond een uur of negen op het feest. Was echt een super gezellig feest! Ouwehoeren met die Mexicanen gaat steeds beter! Deze keer hadden ze zo’n pop waarmee je kon dansen. En iedereen moest daar een keer mee dansen.. Dus ook de Nederlanders.. Nou, dik feest bij die Mexicanen!! Haha, wij zagen de lol er ook wel van in! Veel gelachen! Daarna nog naar een kroeg geweest, hier in de buurt. Was ook super gezellig!

Afgelopen weken hebben Haas en ik mij vooral bezig gehouden met het maken van opdrachten, voor de CAH en René. Elke keer als wij weer een opdracht af hadden (na wij dachten) kregen wij feedback van René en konden wij weer met dezelfde opdracht aan de gang.. Super leerzaam zijn alle opdrachten hier! Wij leren hier zo veel! Wij zijn helemaal tevreden hoe het hier gaat. Wij leren eigenlijk veel meer zakelijke dingen, dan technische dingen. Wij leren nu precies hoe wij brieven moeten schrijven, hoe je je op moet stellen in een brief, welke woorden je moet gebruiken, waar je aan moet denken wanneer je een brief schrijft.. Dat hebben wij op de CAH niet veel gehad. Een klein beetje, maar dan is het niet in de praktijk en hecht je er veel minder waarde aan. Hier is het een brief uit de praktijk en daar moeten een paar dingen in staan. Niet meer en niet minder. Dus al met al heb ik die brief volgens mij 8x herschreven, toen deze uiteindelijk goed was! Haha, ik ben niet zo’n schrijver, maar het is mij gelukt! Als wij nog een keer een brief moeten schrijven, hoop ik dat ik die minder vaak hoef te schrijven voordat deze wordt goedgekeurd door René.
De laatste weken ben ik ook veel bezig met de melkkwaliteit op het bedrijf Moo Town. Deze moet ik elke dag controleren. Indien nodig moet ik acties ondernemen, in samenwerking met de manager Ramon. Nu ben ik eerst aan het oriënteren wat de mogelijke oorzaken zijn van te hoog celgetal, kiemgetal, etc. Nog een paar andere termen, maar die zijn allemaal in het Engels. Dit is een zeer leerzame opdracht!
Langzamerhand krijgen wij steeds meer management opdrachten, die René ook dagelijks moet bijhouden. Zo krijgen wij steeds meer te zien en krijgen wij steeds meer door wat het werk van René inhoud.

Haas en ik zien ook steeds meer van de omgeving. Het is hier allemaal erg verschillend. Er zijn plaatsen waar veel heuvels zijn en veel bos is. Hier woont Amerikaan Wiliam (23 jaar oud) ook in. Wij trekken veel met hem op. Er zijn ook plaatsen waar het juist niet heuvelachtig is en ook weinig bos staat. Gebieden met veel vee en gebieden met veel akkerbouw. Deze gebieden liggen allemaal tegen elkaar aan. Wel mooi om te zien dat deze gebieden in zo’n kleine ‘omgeving’ liggen.
Het wild is hier ook anders dan in Nederland. Wij hebben hier sowieso veel schildpadden!! In elk watertje zwemmen wel schildpadden rond. En er zijn ook veel slangen hier! Sommigen zijn giftig en sommigen niet. Ik heb geen idee welke giftig zijn, dus ik pas sowieso wel op voor slagen. Laatst waren Luïs en ik koeien aan het ophalen achterop een pasture. Midden in het pasture staat een stuk bos. Wij moesten daar dus doorheen om al die koeien op te halen. Daarna gingen wij ze uitzoeken welke bijna moesten kalven etc. Midden in het bos kwamen wij toch een grote slang tegen! Die was wel anderhalve meter lang! Luïs was direct half gek in de kop en dat beest moest per direct dood! Dus wij allemaal stokken en wat wij ook maar konden vinden op dat beest gooien! Nouja, na 10minuten ‘henken’ hadden wij dat beest nog steeds niet dood. Toen zijn wij maar verder gegaan met koeien halen.
Ook zijn hier veel eekhoorns (net Canada, BC en Alberta). En stinkdieren, wasberen, coyotes en nog wel een paar dieren. Weet ik zo 123 niet meer. Coyotes vallen vaak kalveren aan. Vooral de kalveren die in pastures lopen, die iets zwakker zijn. Dan kom je ’s morgens in een pasture voor controle op zieke kalveren. Soms ligt er dan een ‘verscheurd / half opgevreten’ kalf in het land. Maarja, dat is Texas. Niets aan te doen. Gieren hebben wij trouwens ook veel. Op zich wel handig die beesten, want als er een beest dood is, weet je dat direct, want dan zitten er veel gieren in de directe omgeving.
Tegen de coyotes hebben wij ezels in het land lopen. In bijna iedere pasture lopen wel een paar ezels. Deze geven een geur af, zodat de coyotes geen kalveren aanvallen. Hier in de buurt heeft iedereen dat.

Langzamerhand zien wij ook steeds meer verschillende melkveebedrijven. Dit is zeer interessant om te zien! Sommige ondernemers kiezen ervoor om alles op één locatie te houden en anderen weer op meerdere locaties. Sommigen houden het jongvee aan en sommigen stoten het juist af. Sommigen doen al het machine werk zelf en anderen stoten alles weer af. Door met die ondernemers te praten krijg je verschillende meningen te horen over de melkveehouderij.
Laatst waren wij bij Tuinier. Dat is een Nederlandse familie die hier al ongeveer 15 jaar zit volgens mij. Misschien nog wel iets langer, weet ik zo 123 niet. Het was zeer interessant om met deze familie te praten! Zij hadden een gezinsbedrijf. Vader met twee zonen. De vrouwen stonden buiten het bedrijf, maar hielpen soms wel mee. En ze hadden nog een paar medewerkers. Ze melken momenteel ongeveer 1.100 koeien. Hun mening was dat je over 10 jaar maar weinig boeren meer zag in Texas. De meesten zijn er dan uit. Dat komt door de zeer strengen milieuregels die optreden. En het komt door ‘buren’. Texas is een zeer mooie staat. Hier trekken mensen naar toe om te genieten van de omgeving en van de cultuur. Doordat er steeds meer mensen deze kant op komen, hebben de boeren minder ruimte om te boeren. Boeren hebben eenmaal een handicap dat ze veel ruimte nodig hebben om hun vee op te houden. Kortom, als je wilde boeren in Amerika, zoek een plaats op waar niemand je direct tot last is. Dus geen buren dichtbij en zorgen dat je qua milieu je bedrijf voor elkaar hebt. Zorgen voor een goede afwatering, zorgen dat mest niet van het land af kan lopen, overdekte voer plaatsten, etc. Maar nogmaals, geen mensen in de buurt die jou in de weg kunnen zitten. Dit was wel een interessante babbel van Tuinier. Zit zeker een waarheid in. En zo hebben meerdere boeren een visie op de melkveehouderij hier. Hier in Texas, hier in Amerika en op de gehele wereld.

De zondag is echt een rustdag voor Haas en mij. Wij gaan er ook vaak ’s middags op uit en komen dan ’s avonds weer thuis. Afgelopen zondag zijn wij een eind wezen rijden, richting het noorden van Texas. Vooral veel verschillende gebieden gezien. Vorige week zondag zijn Haas en ik naar een soort natuurpark in de buurt geweest. Een bos met een meer daarin. Hier kan men ook eventueel overnachten. Dit was een super mooi park! ’s Middags waren wij eerst naar de Walmarkt geweest om vlees te halen. Koelbox meegenomen met drinken erin en het vlees dus. Halverwege de middag zijn wij eerst wezen zwemmen in het meer. Heerlijk was dat! En daarna hebben wij de BBQ aangeslingerd. Al het vlees wat wij mee hadden op de bbq klaar gemaakt. Dat was echt een vakantie gevoel! Wat heb ik die dag genoten! En heerlijk weer was het toen! Lekker warm!!

Doordat het hier zo warm is, groeien de gewassen ook snel. Ik zal als internet het weer doet een foto van de maïs erop zetten. Er staat ook een foto van 11 mei 2010 op. Dan kunnen jullie zien hoe snel de maïs hier groeit.. Over 2 weken beginnen de eerste akkerbouwers het graan al te oogsten. Het staat hier al helemaal geel, begint af te rijpen! Sommige stukken maïs is al langer dan anderhalve meter hoog! En het is nog maar eind mei! Hahaa!! Heerlijk dat warme weer!! Zo het nu lijkt, zijn wij halverwege de maand juli al aan het maïs hakselen!

En de bedrijven van René zijn ook eindelijk op google.maps te zien! Het zijn nog wel oude foto’s, maar de bedrijven zijn wel goed te zien. Vooral Belle Vue Dairy en onze trailer. Die is ook met ‘street view’ te zien. Hieronder staan de linken naar de vier bedrijven.

Hieronder is het bedrijf ‘Belle Vue Dairy’. In die trailer die daar bij staat, wonen Marcel, Haas en ik. Op dit bedrijf melken wij zo’n 1.250 koeien. Het dak van de stal is daar nog niet af, maar nu wel hoor!

Hieronder is het bedrijf ‘Sonador’. Hier lopen veel droge koeien en vinden alle afkalvingen plaats.

Hieronder is het bedrijf ‘Evita’. Hier worden alle zieke koeien gemolken en hier vind de basis opfok van de kalveren plaats. Hier staan alle kalveriglo’s.

Hieronder is het bedrijf ‘Moo Town’. Dit is ons tweede melkveebedrijf. Hier worden rond de 850 koeien gemolken.

Nou, dat was eerst weer een verhaaltje van mij..

@ Jan Bouwhuis, Haas is een klasgenoot van mij. Samen met hem ben ik hier gekomen om ons afstudeerjaar hier in Texas in te vullen.

En nogmaals, voor mensen die mijn adresgegevens willen hebben:

Harold Pot.
Belle Vue Dairy
3415 FM 1567 E.
Como, TX 75431.
USA

Hartelijke groeten uit Texas!!

Harold.

• 25 Mei 2010 - 06:48

Korne:

leuk hoor om je verhalen te lezen!

• 25 Mei 2010 - 07:35

Janny:

Nou weer een erg lang en interesant verhaal Harold.
    Vooral het verhaal van de slang heeft diepe indruk op mij gemaakt... Kon je hem niet om je nek leggen en daar een foto van maken?
    Zo beleef je nog eens wat hé. Hé... geniet van al het ongewone, en tot het volgende deel van je feuilleton dan maar weer.
    groetjes vanuit Tynaarlo.

• 25 Mei 2010 - 11:21

Marchien:

wauw Harold, lang verhaal zeg .... maar ik ben er doorheen gekomen en weer wat meer op de hoogte van jouw !!!! die dieren in het wild vind ik altijd wel bijzonder, ook al zijn ze soms gevaarlijk; het heeft wel wat :) ! ennuh je lijkt ook nog wel aardig goed te studeren, dat doet me goed te horen, ik ben trots op u, mijn lieve broeder !!!!

• 25 Mei 2010 - 12:57

Marga, Jan En Hilde.:

Hoi Harold,
    Wow wat fantastisch zo'n jaar in de States. Ik was snel vertrokken vanwege de slangen: mijn nachtmerrie!
    Helaas kunnen we je foto's niet zien op Hyves. Misschien als je weer terug bent.
    Marga.

• 28 Mei 2010 - 19:17

Egberdien:

Ha die Pot!

Wat een leuk verhaal, maar helemaal leuk dat ik het nu allemaal in het echt eens kan bekijken. Ik denk dat jullie je hier wel een jaar zullen vermaken, nog genoeg te doen!
    Eerst ff lekker feesten dit weekend :D
    Geniet ervan en hou ons op de hoogte ;)

Groetjes Eg

• 01 Juni 2010 - 19:23

Bovenhuus:

Heey Pot,

Mooi verhaal, mooi om te lezen dat jullie het naar de zin hebben en veel leren. Begin toch wel een beetje jaloers te worden hoor. Mooi wark hou de site in de gaten.

gr Bovenhuus

• 13 Juni 2010 - 13:25

Boerjan:

Hey harold, leuk je verhalen te lezen en dat je ons een beetje op de hoogte houd. Mis je de gezelligheid van hier ook of niet zo? Het is anders he? geniet er van, gr jan bouwhuis

• 04 Juli 2010 - 21:29

Hanna:

Hee Harold!

Leuk om al je verhalen te lezen! Zo te zien vermaak je je wel! Nederland is wel een beetje saai merk ik..
    Maar veel plezier en succes nog iig!

X

• 13 Juli 2010 - 19:37

Jan En Marga:

harold wat doe je ? al een poosje niets van je gelezen . In je laatste verhaaltje vroeg je hoe het ging met de mais ed Nou het gaat moeizaam de laatste weken droooog op 11-7 de eerste regen sinds lange tijd nog net op tijd voor de mais van een meter de beregening staat ook weer stil veel voer hebben we nog niet komt misschien nog je fotos op je page bekeken leuk wel vielen mij wat zaken op ook daar kan het nat zijn veder het vee veel verschillende rassen cq kleuren en groot en klei door elkaar lastig te sturen een droge koe is wat anders dan een pink die moet groeien. Ga je nog even een rondje amerika doen ? altijd doen zou ik zeggen las vegas grand canyon hoover dam alle maal vlakbij maar wat ik het mooiste vond mountrushemoore de koppen van de presidenten in de berg gehakt. groetjes jan marga en hilde

• 21 Juli 2010 - 02:44

Mariska:

Hi Harold!!

Hoe gaatie nu?? Al maanden geen grote verhalen meer van je gehoord. Valt me wel een beetje tegen hoor :)
    Maar ik neem aan geen bericht, is goed bericht.
    Nog maar een half jaar en dan kun je weer wild mee feesten met de Vis :D

Groetjes Mariska