Bijna 2mnd USA erop!
Door: Harold
Blijf op de hoogte en volg Harold
24 April 2010 | Verenigde Staten, Como
Van meerdere kanten werd gevraagd of ik weer eens een verhaal ging typen. Nou, vooruit dan maar weer.. Ik weet nog niet precies wat ik ga schrijven, want alles begint hier langzamerhand 'gewoontjes' te worden. Het is net of ik weinig meer meemaak, omdat er weinig nieuw meer is..
Mijn leven bestaat nog steeds uit veel werken. Maar dat vind ik nog steeds leuk! Wij krijgen langzamerhand steeds meer verantwoordelijkheid! Bij kleine beetjes begint dat te komen, en wie het kleine niet eert.....
Wij weten nu de boerderijen allemaal te staan en weten welke koeien ongeveer waar gemolken worden. Ook weten wij waar al het jongvee loopt en waar welke groepen lopen. Alle percelen hebben hier ook een nummer.. Dat is soms nog wel eens ingewikkeld.. Er zijn ook zoveel percelen..
Maar Haas en ik doen aardig wat aan vee vaccineren. Ook rijden wij veel koeien van bedrijf naar bedrijf, of van bedrijf naar een pasture of andersom.. Dat is wel leuk werk! Beetje met de auto heen en weer rijden met een grote trailer erachter.. Meestal tussen de 10 en de 12 koeien passen er in een trailer achter de auto.. Dus het schiet ook nog wel op.. Maar als je er bij na denkt dat het meeste vee (ongeveer 5.000 stuks) allemaal met 1 trailer vervoerd moet worden, dan is het toch wel veel:P:P
De laatste tijd ben ik weer meer met de kalveren bezig. Ik krijg binnenkort ook de verantwoordelijkheid van het kalveren vaccineren.. En wanneer kalveren van de melk moeten etc.. Dat lijkt mij erg leuk en leerzaam! Ik heb al informatie wanneer welke kalveren gevaccineerd moeten worden en wanneer ze ongeveer van de melk moeten. Nou, dat moet ik straks waarschijnlijk allemaal organiseren.. Dus als het fout gaat, of er gaat iets niet goed qua vaccineren of dat kalveren veel te lang aan de melk zijn, dan is het mijn fout.. Daar ben ik dus verantwoordelijk voor:) Heb er wel zin in!! Dan leer ik waarschijnlijk ook sneller Spaans, want dat gaat momenteel nog niet zo snel.. Kan moeilijk woorden onthouden, dus het Spaans leren gaat nog niet zo snel.. Maarja, als de problemen niet erger zijn.. Dan is het ook wel te overzien:)
De opdracht 'voederwinning' heb ik helemaal af! Deze is na een paar keer feedback van René helemaal goed gekeurd.. Zeer leerzame opdracht was dat!!
Momenteel zijn wij al aan het triticale oogsten.. Maar dit wordt vooral gebruikt om direct op te voeren. Over een week gaan wij waarschijnlijk de rest van de triticale oogsten en dit inkuilen.. Daarna wordt er maïs of sorghum ingezaaid.
De eerste maïs zit er ook al in, en deze groeit hard! Niet normaal meer!! De eerst plantjes zijn al zo'n 15cm hoog denk ik!! En het groeiseizoen hier.. Er kan veel groeien hier, mits er voldoende vocht is..
Maïs duurt ongeveer 90 dagen, het volwaardig groeien van de plant en van de kolf.. Dus als men vandaag zaait, kan men over ongeveer 90 dagen oogsten..
Hier in de buurt haalt men ook drie gewassen van het land af per jaar.. Eerst een snede triticale en daarna kan er nog twee keer maïs geoogst worden.. Dus dat is wel wat anders dan in Nederland!!
Het weer wordt hier ook warmer! En soms ook benauwder.. Gister heb ik voor het eerst de korte broek aan gehad!! Zo, wat was het warm in de lange broek.. Haas en ik waren aan het kalveren vaccineren en wij dachten allebei hetzelfde.. Korte broek!!
Ik begin ook al mooi bruin te worden.. Mijn bovenarmen zijn eergister aardig verbrand.. Maarja, dat wend vanzelf.. Eenmaal beetje bruin, dan moet de rest wel meevallen.. Overdag is met meestal een dikke 25 graden..
Maar wij worden door Marcel al goed voorbereid op de zomer.. Want deze wordt toch warm... Hier kunnen Haas en ik het nog wel moeilijk mee krijgen..
Dikke 45 graden met een hoge luchtvochtigheid.. Je brand gewoon weg zegt Marcel! Als je 's morgens wakker wordt en je rekt je uit, dan heb je het eerste zweet al op de rug staan.. Dus dat moet nog wat worden!!
Maar dat duurt nog even, dat is pas vanaf juni..
Elke week gaan wij ongeveer 1x uit eten. Het eten is hier ook helemaal niet duur! Uit eten voor ongeveer 10 dollar per persoon en dan heb je goed eten! Wij gaan zo uit eten bij de Chilis.. Dat is een super restaurant! Veel vlees! Niet normaal meer!! Heerlijk!! Wij gaan daar waarschijnlijk samen met een Amerikaan (Wiliam) eten. Dat is een jongen waar wij het wel goed mee kunnen vinden! Kent veel mensen hier in de buurt! Via hem hebben wij al aardig wat melkvee bedrijven gezien! Vaak gaan wij op zondagmiddag bedrijven bekijken.. Een leuke bezigheid:D
Nou, wij gaan er zo vandoor.. Dus ik stop eerst maar weer..
De groeten en als er dingen zijn.. Je kunt altijd vragen..
De auto is nog steeds op en top! Rijdt helemaal dikke prima! Starten en lopen!!
Groeten uit Texas!!
Harold
24 April 2010 - 08:59
Mama:
Super voor je verhaal!
Blijft interessant!!
Grappig dat daar zo anders''geboerd'wordt dan in nederland!
Of klinkt het net zo????
liefs mama -
24 April 2010 - 10:53
Klazina:
eej harold!
mooi verhaal weer heur!:P
maare..nog steedss zo druk?
Je moet niet alleen maar werke, ook leuke andere dinge tussendoor doen he!
é suc6 dr met!
groetjes -
24 April 2010 - 12:00
Janny:
Hoi Harold..
Leuk dat je het naar je zin hebt.
Het weer wordt hier ook steeds mooier.
Al weer volop in de tuin aan het werk. En het poot en zaaigoed op het land zit er nu bijna in.
Nou veel plezier verder en nu maar weer tot het volgend deel van je feuilleton.
groetjes vanuit een zonnig Tynaarlo. -
24 April 2010 - 14:12
Marchien:
top weer van je te lezen broedertje .... you're top !!! lekker druk dus, en genieten van't werk !! Jah het is tof als je tof werk hebt !!!! Ennuh dat warme weer ... komt me bekend voor, daar leef ik al zo'n jaar in ongeveer ;)
love you, marchien -
24 April 2010 - 14:23
Christien:
Fijn om te horen van je, Harold.
Maar die 45 graden in de zomer dat zal zeker wennen worden,nou sterkte met je werk en wij genieten elke keer weer van je mail.
groeten van uit Zuidlaren. -
24 April 2010 - 15:46
Wietze:
Hey Harry!
Tis weer mooi heur! Blijven schrijven!
Vermaakt oe!
Groet`n -
09 Mei 2010 - 20:14
Boerjan:
Hey harold, vind het leuk om je verhalen te lezen en dat je het naar je zin hebt. Maar wie is die haas? Een studie genoot? Geniet er lekker van, groet'n jan -
13 Mei 2010 - 17:55
Haas:
Pff wat een verhaal ja weer ja.
!!!NIETS VAN GELOVEN HOOR!!!
;)
Doe ôlle dikke lappen tekst schriever
Grouten
Haas