Eerste indruk op de boerderij - Reisverslag uit Como, Verenigde Staten van Harold Pot - WaarBenJij.nu Eerste indruk op de boerderij - Reisverslag uit Como, Verenigde Staten van Harold Pot - WaarBenJij.nu

Eerste indruk op de boerderij

Door: Harold

Blijf op de hoogte en volg Harold

12 Maart 2010 | Verenigde Staten, Como

Moi,

Hoe is het in Nederland? Nog lekker fris en af en toe een bui sneeuw? Of hebben jullie af en toe nog wat vorst.. Zit het schaatsten er nog in?? Hier in Texas is het weer wat beter.. Alhoewel Texas wel een natte winter heeft gehad. Momenteel regent het hier nog steeds veel. Hierdoor lijkt alles ook een bende omdat er veel buiten staat. Ook de opritten zijn van zand en is nu allemaal modder. Gister hadden wij wel mooi weer en vanmorgen ook. Strak blauw lucht en zo'n 25 graden. Maar vanmiddag was het al weer bewolkt en zo'n 16 graden ofzo.. Maar voor de rest bevalt goed in Amerika! Het eten wordt wat normalen nu wij op de boerderij van René Coumans zijn. Zondagavond heeft René ons opgehaald van het vliegtuig. Wij kwamen in het donker aan, dus konden niet veel van de boerderij zien. Wij zijn onze 'trailer' ingestapt en kennis gemaakt met de bewoners. Dit zijn Agnita Wammes en Marcel van der Zee. Agnita is een stageloper vanuit de HAS Den Bosch. Zij gaat over 3 weken weer naar Nederland. Marcel is een manager van René. Haas en ik konden het direct al goed vinden met beide personen. Haas en ik slapen nu op een 2 persoons bed, heerlijk lekker warm tegen elkaar aan:P
Maandag hebben wij kennis gemaakt met de bedrijven van René. Totaal heeft René vier bedrijven. Belle Vue, Moo Town, Sonador en Evita. Van Belle Vue en Moo Town wordt de melk geleverd aan de fabriek. Op Belle Vue worden momenteel zo'n 1.300 koeien gemolken en op Moo Town worden er rond de 850 gemolken.
Op Sonador werd een paar weken geleden nog gemolken. Maar dit bedrijf is niet gemoderniseerd. Het vee loopt allemaal buiten. Er kwamen te veel problemen met de koeien. Momenteel loopt er een gedeelte droge koeien op het bedrijf. Ze kalven op Sonador af en worden daarna direct naar Belle Vue of naar Moo Town gebracht. De kalveren worden naar Evita gebracht. Hier worden de kalveren opgefokt. Op Evita worden de zieke koeien gemolken. Koeien met mastitis en andere uier problemen. Deze melk wordt opgevangen en gepasteuriseerd. Daarna wordt deze melk verstrekt aan de kalveren.
Vandaag heb ik toevallig de hele dag op Evita gewerkt. De hele dag zo'n beetje kalveren voeren. Er zijn rond de 400 kalveren aan de melk. Deze lopen allemaal in iglo's. Het verstrekken van melk en hygiënisch werken is wel bewerkelijk. Zo zijn er meer werkzaamheden op de bedrijven die erg bewerkelijk zijn. Hiervoor gaan Haas en ik protocollen schrijven. Dit is een van de opdrachten die wij voor school gaan uitvoeren. Deze eerste weken lopen wij elke dag met de Mexicanen mee om te kijken hoe werkzaamheden uitgevoerd worden. Activiteiten die opvallen of die fout gedaan worden, moeten wij direct noteren. Als het kan moeten wij dat ook vastleggen met beeldmateriaal. Dan hebben wij bewijs. Na een paar weken moeten wij beginnen met protocollen schrijven. Tijdens het schrijven pakken wij de 'aantekeningen' die wij deze weken maken, er weer bij. Hierdoor kunnen wij protocollen concreter maken.
Nouja, dat is wat van de opdrachten van school.
Haas en ik zijn er allebei wel achter gekomen dat wij snel Spaans moeten gaan leren. Er werken zo'n 30 Mexicanen op de bedrijven. Een paar kennen wij al bij naam, maar nog niet iedereen. En ze praten snel, snel! Niet normaal meer. Daar is geen touw aan vast te knopen! Misschien roddelen ze de hele dag over mij, maar daar heb ik geen flauw idee van. Haas heeft precies hetzelfde.. Hier gaan wij volgende week dus aan beginnen.
Elke dag gaat de wekker om 6.30AM. Rond 7.00AM beginnen wij met werken. Het koffie drinken 's morgens en thee drinken 's middags kennen ze hier niet. 's Morgens wordt er van 7.00AM gewerkt tot 12.00PM. Dan hebben wij ongeveer een uur pauze en van 1.00PM wordt er gewerkt tot ongeveer 6.00PM. 's Avonds hebben wij tijd voor onszelf. Wij hebben wat foto's bekeken van Oekraïne van Haas en mijn fotoboek van Canada is goed bekeken:P Ook doen wij met z'n vieren wat kaartspelletjes. En drinken gezamenlijk wat..
Ohwjah! Nog iets grappigs.. Je moet er veel voor over hebben om bier te kunnen drinken. In de supermarkten verkopen ze sowieso geen bier. Maar een soort van liguide store is hier ook niet in de buurt. Wij hebben dinsdagavond zo'n 35km gereden naar een winkel om daar bier op te halen. Daarna weer 35km terug! Haha, dat vind ik wel een stoer verhaal:P

Voor het vervoer is er niet direct een auto beschikbaar. 's Morgens gaan wij met een Mexicaan mee en werken de hele morgen met hem/haar. 's Middags hetzelfde liedje. Wij hebben dus geen auto voor ons zelf. Hier willen wij zo snel mogelijk verandering in brengen want dit afhankelijk zijn van anderen is niet handig. Haas en ik zijn druk op zoek op internet naar een goede auto:)
Het internet is trouwens ook traag hier op de boerderij. Nouja, met traag is nog niet alles gezegd. Vaak ligt het internet er ook uit. Dat is wel vervelend. Vandaag hebben wij de hele dag zo'n beetje internet gehad, maar hebben alleen onder het eten tijd om op internet te gaan. Dus als je een mail ofzo stuurt, dan stuur ik niet zo snel een antwoord terug.

Nou, dat was het eerst wel weer. Bedankt voor jullie reacties op de vorige berichten! Vind ik zeker leuk!

Groeten uit Texas!!

Harold

Nogmaals, foto's staan op: wittelte.hyves.nl

• 12 Maart 2010 - 00:45

Como, Texas 75431
    Amerika

• 12 Maart 2010 - 10:03

Mama:

Je noeder reageert deze keer als eerste!
    We leven helemaal met je mee.
    Erg leuk om de 1e indruk te horen.
    -je had toch door moeten zetten met je spaans!-
    Nu hoor je niet anders, dus op de duur zal het wel gaan!
    Met engels is het toch ook gelukt!!
    Je hebt handen en voeten !!!!!
    Veel plezier!

• 12 Maart 2010 - 10:03

Mama:

Je noeder reageert deze keer als eerste!
    We leven helemaal met je mee.
    Erg leuk om de 1e indruk te horen.
    -je had toch door moeten zetten met je spaans!-
    Nu hoor je niet anders, dus op de duur zal het wel gaan!
    Met engels is het toch ook gelukt!!
    Je hebt handen en voeten !!!!!
    Veel plezier!

• 12 Maart 2010 - 10:20

Lucas En Erna:

Hola yo te quiero ik zal je in het Spaans mailen!
    Veel te doen daar ,succes met de protocollen en hopen dat ze er iets mee doen!
    Kun je je eigen drank daar niet gaan stoken.....
    En ja een autootje zou wel fijn zijn,..!Veel plezier met werken en Spaans leren.
    Lucas en Erna

• 12 Maart 2010 - 12:14

Imke:

Jij mag dus een heel jaar luisteren naar het geknarsetand van Haas ;). Succes ermee!

Liefs Imke

• 12 Maart 2010 - 14:03

Pauline:

Leuk verhaal weer!

hahaah. zo'n eind rijden voor bier!.. tja als je in dronten hebt gewoont, dan kan je echt niet zonder bier!!?

Groetjes Pauline

• 12 Maart 2010 - 15:28

Janny:

Ha, leuk verhaal hoor...
    Jullie zijn veel te veel verwend in het luxe studenten leven Harold.
    Auto's, bier uitgaan...
    Maar nu willen jullie ze in Amerika leren hoe het studenten leven gaat?
    toe maar, toe maar...
    We hebben gisteren het nieuwe studenten home in Dronten bekeken.. jou overal hangt daar warempel aan de muur als kunststuk! Maar wat een enorme knots van een huis zeg...! Super, je mist wel wat hoor!
    groetjes.... en tot horens.

• 12 Maart 2010 - 15:46

Leon:

Hallo Harold,

Ik lees dat je het daar wel goed hebt. je vraag over het weer we heben hier afgelopen week nog snachts -10graden gehad maar dat is komende week echt voorbij met overdag 8a10graden is word het al leker warm hier.
    neerslag heben wij hier niet veel.
    Veel plezier daar en sucses.

Groeten Leon

• 13 Maart 2010 - 08:21

Henri:

Harold!

klinkt allemaal mooi!
    leuk om te lezen.. zal binnenkort fotos even bekijken!!

gr.

Henri
    ps.
    even je kaartje veranderen... dat is como italië op de grens zwitserland, ik neem aan dat je daar niet bent!!

• 13 Maart 2010 - 14:28

Marchien:

ja hoor ... we zitten weer in hetzelfde bootje ... jij mastitis bij de koeien; ik bij de vrouwen ... haha !! tof dat je weer op je plekje zit ... maar wordt het nu 2 talen leren ??? ennuh doe dan maar zonder bier, scheelt paar kilo's aan je pens .... :)
    liefss march uut india

• 15 Maart 2010 - 20:35

Lynn Diepenbroek:

Heey Harold,

Zo te lezen bevalt het dus wel daarzo! Veel plezier nog jullie beiden!

Lynn

• 16 Maart 2010 - 13:10

Jan & Marga & Hilde:

Amigo,

Goed om van je te horen. Zo te lezen hebt je het wel naar je zin. Veel succes met het Spaans leren. En eh een jaartje zonder bier is toch ook niet zo erg?

Hasta la vista.

• 16 Maart 2010 - 15:56

Wietze:

Harold! Weer mooi om te lezen! Met z`n vieren kaarten: klaverjassen hele avonden :-). Misschien dat je nu als je terug komt in Nederland W2 kunt verslaan.. Tot het volgende verhaal... Groet`n!

• 17 Maart 2010 - 21:24

Tante Hennie:

Hallo Harold
    Leuk die verhalen te lezen over het leven in Texas.Het is daar wel heel anders dan in Canada.Wel jammer dat het zoveel regent en het overal zo nat is.Veel succes met je spaans en het zoeken naar een car.
    vandaag nog bij je vader en moeder geweest.Daar was alles goed.Ben je er al wat aan gewend dat je nu oom harold bent.
    veel werk plezier.
    gr.tante hennie

• 18 Maart 2010 - 12:09

ROEFFIE:

Hee Harold,

Had al via de mail van jou het een en ander gehoord, maar hier heb je wat uitgebreider geschreven wat je precies doet! Mooi om te lezen! Zelfs mijn moeder lees het zo te zien:P Straks kom je terug en dan lust je geen bier meer, das ook wat...

Nou ben benieuwd naar je volgende verhaal, Henry en ik gaan volgende week naar Denemarken:P

Groetjes Roelof

• 19 Maart 2010 - 20:09

Caroliene:

Hoi Harold,

Fijn om te horen dat het allemaal zo goed gaat! Leuk om te lezen (je zet er al meer op dan Marten-Jan ha,ha). Dat zoete eten wordt je helemaal zat van hé? Nu snap je ook waarom die Amerikanen zo dik zijn!
    Hou je haaks!
    Gr. Caroliene

• 24 Maart 2010 - 03:38

Tetsje:

Harold I advised you to learn some Spanish before you went!!